CACTUS-interviewen

CACTUS-interviewen

De interview trainer

Selectietechnieken voor Recruiters in een krappe arbeidsmarkt

Waarom?

Een arbeidsmarkt met een groot aantal werkzoekenden, goed geschoolden en ervaren kandidaten bestaat spijtig genoeg niet meer. Het wordt steeds moeilijker om talent te vinden. Bovendien hebben de werkzoekende kandidaten vaak niet meer de kwalificaties die de hiring manager en de personeelsdienst opstelden. Toch hebben we nood aan collega’s omdat het werk niet krimpt, integendeel!

Een belangrijke noodzakelijke voorwaarde voor goede selectie en rekrutering, is dat het vooral fijne gesprekken tussen mensen moeten zijn. Gesprekken waar vooral goede inzichten moeten uitkomen voor beide partijen. En laat ons eerlijk zijn, de methode van een verkeerd afgenomen STAR interview creëert vaak geen goed gesprek. Er wordt erg doorgevraagd, vaak suggestief op details die de kandidaat maar niet zelf lijkt te vertellen. De intentie is goed maar aan de uitvoering schort wat en daardoor lijkt het meer op een verhoor dan een gesprek over werk.

Wat is het CACTUS-interview-model?

Een recruiter moet tijdens een selectie- interview het proces steeds goed voor ogen houden. Alleen zo kan hij ervoor zorgen dat elke kandidaat op dezelfde manier wordt geïnterviewd en de validiteit dubbel zo hoog ligt dan bij een niet gestructureerd interview. We stelden in de praktijk echter vast dat dit vaak niet zo is. Het duurt gemiddeld 10 minuten voor een ervaren recruiter zijn proces kan weergeven. Om die reden ontwikkelden we het CACTUS-model. Het is eenvoudig om te onthouden, en het kan ook gebruikt worden voor zowel selectie als bij loopbaancoaching.

Het CACTUS model staat voor:
C: cv, A: Attitudescan, C: Competentiescan,T: Test & Feedback, U: Uitklaren van vragen van de kandidaat, S: scoring van de kandidaat

Het CACTUS-interview Canvas? Level 1!

Het CACTUS interview canvas is bedoeld om elke interviewer een kwalitatievere gespreksvorm aan te leren, ook de occasionele manager interviewer. Met het canvas sla je niets over en stel je ook geen overbodige vragen. Je hebt een overzicht van alle ingrediënten op één blad waarop je alles meteen kan invullen. Ook al was het weer even geleden dat je het canvas voor het laatst gebruikt hebt, je bent meteen weer mee. Een aanpak die ook oplossingen biedt voor de moeilijke interviews waar zelfs ervaren interviewers niet uit geraken.

Na een workshop van een dag kan je met het CACTUS interview model aan de slag op level 1, dat is ideaal voor hiring managers. Professionele recruiters willen minstens op level 2 werken en daar is verdieping voor nodig. Die is vooral nodig op het vlak van het inschatten van attitudes en motivatie (waarvoor we een accurate en gestructureerde methode hebben ontwikkeld). Voor deze interviewvorm verwijzen we naar onze blended learning ‘Slim interviewen’ (link!) waar we het Attitudegericht interview aanleren en de kaartenset Attitude in a Box leren gebruiken. Voor meer info ga naar www.sliminterviewen.be of naar www.schoolforrecruitment.be.

Doelstelling

Het aanleren van een kwalitatievere interviewaanpak voor een krappe arbeidsmarkt (slim). Een aanpak die een vlotte doorlooptijd biedt voor moeilijk in te vullen functies (snel). En bovendien ook een aanpak die een fijn gesprek geeft (simpel). Vandaag kiezen de beste kandidaten hun voorkeur werkgever en niet andersom. Er moet dus gewerkt worden aan de beste interviewervaring die mogelijk is!

Doelgroep

Voor recruiters, hr-medewerkers, coaches, loopbaanbegeleiders en leidinggevenden op zoek naar een goede houvast voor selectiegesprekken

Programma

 • Introductie – Kennismaken a.d.h.v. wat is mijn favoriete vraag, wat verloopt lastig en goed tijdens mijn interview? Wat zijn jullie uitdagingen bij een interview - rondvraag
 • Waarom een gestructureerd interview?
 • Structuur van CACTUS INTERVIEW CANVAS – Level 1
 • Voorbereiding van het selectiegesprek –
  • gesprek met de hiring manager via het omgekeerde CACTUS model
 • CACTUS interview Canvas
  • Carrière - Wat is het afgelegde traject, welke vragen stel je over het cv? Diploma, kennis en ervaring
  • Attitude – Hoe leer je de motivatie- en attitudeparameters van de kandidaat kennen?
  • Competenties inschatten:
   • Welke vragen gebruik je om de competenties in te schatten (ervaringsgerichte oefening waarbij de deelnemers hun vragen aan elkaar voorstellen)? 
   • Toelichting van de STAR-methodiek: STAR bevragen versus STAR beluisteren
   • Schoolverlaters en eerder introverte kandidaten
  • Taken: wat denk je te moeten doen versus wat je dient te doen
  • Uitklaren: Wat zijn vragen die kandidaten altijd willen stellen?
  • Scoring: Eén cijfer is geen scoring – de zaagbladscore
 • Valkuilen en interviewfouten – onbewust helpen, suggestieve vragen, bias, scoring van indicatoren.
 • Doorlopen van het CACTUS interview canvas stap voor stap aan de hand van oefeningen in duo, demo’s en bekijken van video’s
 • Attitude in a Box: motivatie inschatten via een kaartenset
 • Q&A

Liever op maat tot actie komen?

Gebruik je het CACTUS interview canvas (level 1) al en ben je ook op de hoogte van het attitudegericht interview (level 2)? Organisaties die complexe wervingsvraagstukken hebben of nood hebben aan een verfijnder interview model willen het CACTUS Canvas aanpassen en gaan daarmee op level 3 werken. Daarvoor stappen we in een maattraject.

Meer info over onze workshop

Voorjaarstraining 2019: vrijdag 5 juli van 9u00 tot 17u00

Najaarstraining 2019: maandag 16 december van 9u00 tot 17u00

Schrijf je in via onze kalender

Prijs: 590 Euro (excl. 21% BTW) voor 1 deelnemer - speciale actie voor 2 deelnemers: 690 Euro (excl. 21% BTW). 40% korting als u via de KMO-portefeuille betaalt.

Voor meer info: mail ons op info@schoolforrecruitment.be of info@dynamo.be